2015. március 26., csütörtök

Házi krétafesték és a rózsaszín lámpa új élete

Valami régimódi lámpát keresgéltem használtan, találtam is többet, szép réz karral, jó drágán. Egyszercsak szembejött velem ez az üvegkristályokkal díszített, durván erős pink burájú falikar és egy hozzá tartozó csillár. Tőlem pár kilométerre volt eladó, nagyon olcsón. Panka odavolt érte, totál kiborult, mikor meghallotta, hogy le fogom festeni. A kristályokat nekiadtam, így megnyugodott. 
Sűrű házi krétafestékkel kentem le. Nem mondom, hogy mindenhol tökéletesen megragadt, a csillárt alapozni fogom az biztos. Olyan festéket kevertem, amiben több a gipsz, mint a festék, mert szerettem volna, ha szemcsés textúrát kap, ugyanis eredetileg a fém rész teljesen sima volt.
 Ebből indultam ki: Egy rész vízbe óvatosan beleszórtam kb másfél rész gipszet. Ezt nem kell közben kevergetni, mint a tejbegrízt, mert akkor becsomósodik, hanem rászitálni a tetejére, megvárni, míg a gipsz lesüllyed és mehet a következő adag. Ha benne az összes akkor gyorsan összekeverni, elvileg szép homogén masszát kapunk. Ekkor megy bele egy rész latexfesték. Keverés, kész. (Az eredeti arányok: 1 rész víz, 1 rész gipsz, 2 rész latex). Ez inkább egy massza, mint festék, de pont ezt szerettem volna. Lekentem vele a fém vázat. A lámpabúrához picit felhígítottam, festéket kevertem még hozzá. Kétszer kentem át a burát és a rózsaszín részt, a többi, mivel eleve fehér volt, hagytam.Száradás után színtelen viasszal kentem át, majd amikor az is megszáradt, elkezdtem barna viasszal finoman átkenni. A búra többet kapott, a fém részekre éppenhogy kellett valamennyi.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése